Calendarul sarcinii

Luna 1 : Atentie la infectii!La sfarsitul primei luni embrionul masoara 5 mm. Inca nu seamana cu ofiinta omeneasca dar inima bate incetisor. Sarcina propriu-zisa incepe din momentul trecerii ovulului fecundat in ovar. De pe acum se formeazaorganele copilului, proces care se va incheia la sfarsitul lunii a treia.Datorita unor influente exterioare, in aceasta perioada pot aparea
malformatii. De aceea, este necesar sa dati atentie sanatatii, sa vaferiti de boli infectioase.
Luna 2 : Nu luati medicamente!Se formeaza membrele, delicate ca niste muguri, apoi se contureazafata. Nu luati nici un medicament fara avizul sau recomandarea medicului!Chiar in acest stadiu incipient al sarcinii, alimentatia, cu cat estemai echilibrata, serveste mai mult embrionul in dezvoltarea lui.
Luna 3 : Sunt interzise baile fierbinti!Fata sau baiat? La sfarsitul acestei luni se poate determina sexulviitorului copil, embrionul masurand 10 cm lungime. Deoarece in primele treiluni de sarcina exista pentru unele femei pericolul avortului, nu serecomanda sa va expuneti la eforturi fizice, calatorii prea obositoare siindelungate. Baile foarte fierbinti pot avea urmari neplacute. Renuntati la tutun si alcool.
Luna 4 : Cu toata increderea!Se inregistreaza semne mai pregnante ale vietii embrionului, inima luibate foarte repede, de doua ori mai repede decat a unui om matur, rinichii lucreaza si ei, si tot acum apar primele firisoare de par pe cap. In mod obisnuit, sarcina devine acum vizibila. De aceea, nu uitati importantaimbracamintii lejere!
Luna 5 : Odihna primeaza!Mamica capata prima instiintare sigura din partea micutei fiinte. Chiar din primele zile ale acestei luni este bine sa faceti exercitii de gimnastica recomandate gravidelor. Odihna si somnul de noapte sunt conditii primordiale pentru o dispozitie placuta.
Luna 6 : Evitati eforturile!Miscarile fatului se amplifica, devenind tot mai puternice. Nu stati prea mult in picioare, evitati ridicarea greutatilor mari, eforturile fizice si intelectuale prelungite. O nastere prematura ar avea sanse minime. S-ar putea la unele femei sa le apara pete cafenii pe fata, care dispar o data cu nasterea copilului.  
Luna 7 : Respectati concediul prenatal!Copilul aflat in uter isi poate suge degetul. El cantareste 700 g si curand va deschide ochisorii. Daca va chinuie pofta de mancare, nu e indicat sa abuzati de o alimentatie prea abundenta.
Luna 8 : Asteptati nasterea cu calm!Daca nasterea survine, copilul cantareste 2400 g, masoara 45 cm si este inzestrat cu toate organele ce sunt necesare pentru a trai. In aceasta perioada, poate interveni o desprindere prematura de placenta sau o sangerare generata de o placenta prost prinsa. Consultati imediat doctorul!
Luna 9 : Sa aveti bagajul pregatit!Este luna normala a nasterii. Un copil de 9 luni are o greutate de 3300 g si o lungime de 50 cm. Cu 14 zile inainte de nastere, trebuie sa va pregatiti bagajul cu cele necesare. Daca incep contractiile uterine, sangerari sau pierdeti lichid, anuntati de urgenta doctorul