Acte necesare pentru nou-nascut

Tot facandu-mi bagajul pentru maternitate si sperante cu venirea pe lume a ingerasului meu, m-am gandit si la actele ce-mi vor fi necesare cu mine, dupa nastere, pentru diferite alocatii si indemnizatii si am aflat urmatoarele, pentru mamicile care vor sa stie si ele:

1. Acte pentru eliberarea CERTIFICAT CONSTATATOR DE NASTERE (la maternitate):

– acte identitate parinti;

– certificate nastere parinti;

– certificat casatorie.

2. Acte necesare CERTIFICAT NASTERE COPIL (in termen de 15 zile):

– certificat constatator de nastere;

– acte identitate parinti;

– certificate nastere parinti;

– certificat casatorie.

3. Acte necesare pentru TRUSOU NOU-NASCUT:

– certificat nastere nou-nascut (original si copie xerox);

– acte identitate parinti (original si copie xerox);

-cerere tip – dublu exemplar (prezenta obligatorie a ambilor parinti).

4. Acte necesare acordarii ALOCATIEI DE STAT (0-2 ani)

– cerere tip;

– act de identitate al unuia dintre parinti (copie si original);

– certificat nastere nou-nascut (copie si original);

– dosar cu sina.

5. Acte necesare pentru INDEMNIZATIA LUNARA PENTRU CRESTERE COPIL PANA LA 2 ANI:

– cerere tip;

– act de identitate solicitant;

– certificat nastere copil (original si copie);

– adeverinta tip eliberata de angajator ( din care sa rezulte: veniturile salariale timp de 12 luni pana la nasterea copilului, prima si ultima zi de concediu maternitate, data implinirii celor 42 zile- concediu de lauzie, prima zi de concediu de crestere copil);

– dosar cu sina.

153 thoughts on “Acte necesare pentru nou-nascut”

 1. am o intrebare:tata nu este acasa si mama tre sa nasca,certificatul de TRUSOU NOU-NASCUT chiar nu se poate elibera numai de mama?

 2. Pentru depunere cererii ca sa primesti trusoul se poate face de oricine dar ca sa iei trusoul sau banii se face numai de catre persoana care a nascut, dar iti trebuie certificatul bebelusului de nastere. (la Serviul Public de Asistenta Sociala).
  Poti sa te duci acolo si sa intrebi.

 3. Buna. Am si eu o intrebare pt cine stie sa imi raspunda. Am un copil de 2 luni, nascut in Spania. Pe 10 mai vin cu el in Romania sa il botez, am pt el un titlu de calatorie eliberat de la consulatul din barcelona pt a putea intra in romania cu el. In tara nu pot sa stau mai mult de 10 zile, din cauza serviciului pe care il am in Spania.Pot la intoarcerea in Spania sa vin cu copilul, daca nu imi iese certificatul de nastere al copilului? Pot sa intru cu el inapoi pe baza altui act?Multumesc.

 4. Buna!Am terminat facultatea in iunie 2007,mi-am dat licenta,timp in care eram angajata,si insarcinata in 2 luni.Nu ma incadrez sa iau indemnizatia de crestere a copilului pentru ca nu am 12 luni lucrate,dar am citit pe internet ca daca ti-ai dat licenta se poate.Am nascut pe 10 ianuarie.Daca cineva a fost intr-o asemanatoare,sau stie ceva……….

 5. Si eu am lucrat pe perioada facultatii timp de 3 ani. In ceea ce priveste indemnizatia pentru crestere copil, trebuie sa ai 12 luni lucrate pana la data nasterii ( se pune si concediul prenatal, in cazul in care ti-l iei), asa stiu eu. Acuma, poti sa te duci la Serviciul de Asistenta Sociala sa intrebi.

 6. Multumesc mult Delia.Am intrebat si pot lua indemnizatia.Cu lunile care am lucrat si cu liceanta ma incadrez (chiar daca nu lucram si luam somaj dupa ce am dat licenta luam).

 7. buna! sunt studenta in anul trei la facultate in vara dau licenta . sunt insarcinata si urmeza sa nasc in decembrie pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului ? va rog raspundeti

 8. Dupa ce termini facultatea trebuie sa te inscrii pentru somaj si pentru lunile de somaj pana la nastere impreuna cu licenta primesti indemnizatie de crestere a copilului. Daca te angajezi, la fel, sa fie in continuarea facultatii si pentru lunile lucrate impreuna cu licenta primesti indemnizatie. Multa bafta. Dar intereseaza-te din timp la Serviciul de Asistenta Sociala. Sarcina si nastere usoara! pup

 9. aM SI EU O INTREBARE DACA POATE CINEVA SA MI RASPUNDA,AM O FETITA PE CARE AM NASCUTO AICI IN sPANIA SI MA INTERESEAZA SA AFLU DACA COPILUL MEU PRIMESTE CEVA DE LA STAT,ALOCATIE SI DE CE ACTE AM NEVOIE..vA MULTUMESC,MI ATI FI DE MARE FOLOS DACA ATI PUTEA SA MI RASPUNDE TI…

 10. Daca esti in Spania si lucrezi legal poti beneficia acolo de alocatie pentru copil. Daca esti acasa intereseaza-te la Serviciul de Asistenta Sociala din orasul tau. Ei iti pot da informatii exacte.

 11. actele ptr trusou nou nascuti, pentru alocatie pana la 2 ani si ptr indemnizatia de ingrijire a copilului se depun la asistenta sociala di oras?

 12. Da, la centrul de asistenta sociala din orasul tau. Se pot depune actele si de sotul tau. Depinde de situatia fiecaruia. Mie pentru indemnizatie mi-au trebuit numai de la firma la care am lucrat vreo 3 acte, stampilate si semnate. Vezi acolo ce anume iti trebuie.

 13. buna am si eu o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda sunt insarcinata in prima luna si lucrez de aproape patru luni dar contractul lam semnat luna trecuta pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.va multumesc.

 14. Am inteles ca da, se poate, dar intereseaza-te mai bine de pe acum, poate ca trebuie sa platesti impozitele pentru lunile lucrate separat, pentru a face un an de munca cu tot cu sarcina. Intereseaza-te de pe acum cu actele. E dificil mai tarziu. Succes!

 15. Certificatul de nastere se da pe loc iar ca acte presupun ca-ti trebuie certificatul sau actul care dovedeste ca ai nascut in Spania(al copilului) si restul actelor enumerate mai sus.

 16. Buna,
  Sunt insarcinata in 5 luni si vreau sa nasc in Italia.Pt a beneficia de alocatia de stat si de indemnizatia de nastere trebuie sa vin eu in Romania sau pot sa’i fac procura mamei mele pt a rezolva toate actele?
  Multumesc

 17. Stiu ca se pot face acte cu ajutorul procurii dar, pentru certificatul de nastere, trebuie certificatul constatator al nasterii din maternitate.
  Pentru indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa ai vechime in munca minim 12 luni. Atentie!

 18. Buna,
  ajuta-ma si pe mine te rog cu un raspuns,daca nu am lucrat pe perioada sarcinii ce ajutoare pot primi de la stat?
  Multumesc anticipat,

 19. 1. Alocatia pt copil 200 ron pana la 2 ani, (actele se depun la Serviciul de Asistenta Sociala, si poti opta sa-ti vina prin posta sau pe card);
  2. trusoul copilului 150 ron o singura data, (de la Serviciul de Asistenta Sociala);
  3. indemnizatia de nastere 150-180 ron parca, tot o singura data, pana in 6 luni (de la primarie).

 20. am nascut in italia si urmeaza sa vin in romania cu fetita mea.ce acte trebuie sa prezint ptr a face certificatul de nastere.fetita mea poarta prenumele tatalui,noi nefiind casatoriti.poate primi in romania alocatiia pina la 2 ani?eu nu lucrez.

 21. Alocatia pana in 2 ani primeste orice copil, doar indemnizatia de crestere a copilului se poate lua doar daca ai un an vechime pe cartea de munca. Actele le-am specificat mai sus, la o alta intrebare.

 22. daca fetita mea e nascuta in italia si poarta prenumele tatalui ei(eu romanca,el italian)noi nefiind casatoriti,pot sa ai fac certificat de nastere in tara?

 23. Eu am nascut in timpul concediului de odihna. Am inteles k acesta va fi intrerupt de concediul de maternitate, urmand k zilele restante de concediu de odihna sa le efectuez dupa cele 126 zile de concediu de maternitate. Intentionez sa merg la serviciu dupa zilele restante din concediu de odihna pentru vreo cateva zile, cat mai putine posibil, dupa am voie sa intru in concediu pentru cresterea copilului?
  Sunt profesor si ma intorc putin la serviciu pentru o inspectie de grad ……Trebuie sa ma gandesc si in viitor…..de…. 😐

 24. Buna. Sunt studenta in anul 3 si voi naste inainte sa-mi dau licenta. Imi spuneti va rog daca voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Va multumesc

 25. Cred ca da, dar nu stiu sigur. Stiu ca facultatea se ia in considerare ca vechime in munca, tocmai la pensie. Intereseaza-te, mai bine la Serviciul de Asistenta Sociala.

 26. buna sint in spaña de citiva ani si am o fetita nascuta in spaña de un an si sapte luni ce acte imi treboie pt a intra in drepturi legale in spaña

 27. Sunt o simpla mamica, care si-a facut blog. Daca as sti toate legile si toate actele care sunt necesare pentru toate situatiile, as fi scris. Dar eu am scris despre ce mi-a trebuit mie personal, nu sunt specializata in asa ceva si nici nu cunosc pe nimeni care sa lucreze in domeniu.

 28. buna am o intrebare;am nascut in cipru nu am lucrat cu carte de munca.sunt necasatorita dar prietenul meu a lucrat un an si jumatate cu carte de munca.Poate beneficia el de indemnizatia ptr. cresterea copilului?Va multumesc.

 29. buna cazul meu este diferit,nu stiu daca imi poti raspunde;sunt necasatorita,tatal copilului meu ma dus in instanta ptr dreptul de al vedea(copilul fiind pe numele lui).Este posibil sa nu accept pensia alimentara si nici sa nu-l vada?Nu vreau nimic de la el,doar sa ne lase in pace.Copilul avand 1an.Multumesc.

 30. BUNA ZIUA! MA NUMESC DANIELA, VOI NASTE PE 9 DECEMBRIE.EU NU SUNT CASATORITA LEGAL SI MAI MULT TATAL BEBELUSULUI NE-A PARASIT.
  AS DORI CA COPILUL SA-MI POARTE NUMELE , CHIAR DACA VA FI RECUNOSCUT DE TATA.
  CUM PROCEDEZ?

 31. Trebuie sa vorbesti cu un avocat despre asta, sa nu fii data in judecata de catre tata. Intereseaza-te.
  😈 Dar daca poarte numele tatalui va putea mosteni din “averea” lui, daca are. Si poate fi un castig asta pentru cel mic.

 32. buna . as vrea sa stiu daca as putea beneficia de indemnizatia pt. cresterea copilului (voi naste in vara), daca sunt asigurata si platesc cei 6.5% plus asigurarile sociale? sunt persoana fizica autorizata si am cartea de munk bagata pe P.F-ul meu.

 33. ìù”buna,am si eu o intrebare.eu sint cetatiana a republicii moldova.impreuna cu sotul,care e roman si a lucrat in rominia 10 ani,traim in italia.copilul are 8 luni si e nascut aici.daca ne intoarcem acuma in rominia putem beneficia de ceva indemnizatii pt copil?si ce acte treb pt certifiat de nastere.multumesc frumos

 34. Indemnizatie primesti doar daca unul dintre parinti a lucrat ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului, avand carte de munca. Chiar daca a lucrat 10 ani, nu se ia in considerare decat ULTIMELE 12 luni inainte de DATA nasterii a copilului.
  Daca e nascut in Italia are deja certificat de nastere. Nu stiu ce conditii trebuie indeplinite in Romania pentru a avea si aici certificat de nastere.
  Copilul poate primi doar alocatie daca este luat in evidenta Serviciului de Asistenta Sociala si indeplinesti conditiile pe care le cer ei.

 35. merci frumos de raspuns!!!
  da ,bebe e nascut in italia,are certificat dar e trecut ca cetatean romin,deci tre sa-i fac certificat rominesc?stii cumva ce acte ne trebuesc si cit dureaza obtinerea certificatului?

 36. Pai, pe langa actele din articole, probabil ca-ti va mai cere si certificatul din italia. Nu cred ca mai trebuie actul constatator al nasterii deoarece ai deja certificat.

 37. buna ziua,

  am o intrebare: daca am venitul stipulat in cadrul unui contract de management mi se ia in considerare la acordarea indemnizatie de 85%?

  Multumesc

 38. da, caci in lege spune ca se calculeaza pe baza veniturilor impozitate. Nu se includ bonuri de masa si alte bonusuri care nu sunt impozitate. Important e sa fie pe cartea de munca acel venit din contract.

 39. Degeaba e contractul daca nu e inregistrat la inspectoratul teritorial de munca. Trebuie sa fie in evidenta statului, ca sa poata sa-ti calculeze indemnizatia.

 40. Ma intereseaza si pe mine ce ar trebui sa fac ca sa nu am probleme la intoarcere in Romania.Asteptam venirea pe lume a fiului nostru aici in Italia iar dupa aceia vrem sa mergem in Romania (ambi parinti suntem Romani cu rezidenta in Italia ) CE ACTE NE TREBUIESC PENTRU COPIL CA SA POATA CALATORI CU AVIONUL IMPREUNA CU AMBI PARINTI

 41. Certificat de nastere si pasaport. Depinde de fiecare stat. Oricum te lasa sa intri in tara daca ai actul de nastere al copilului din Italia. Iar aici, ii vei face acte romanesti daca vrei.

 42. La cat timp dupa nastere se depunde dosarul de indemnizatie???Am nascut in 12.11.2008-e tarziu daca le depun saptamana viitoare??/

 43. NU, deoarece se depunde dupa alea 42 de zile pentru lauzie sau dupa ce termini concediul postnatal. Pentru concediul postnatal esti platita de catre angajatorul tau, dupa aceea iti da statul indemnizatia.
  Dupa ce depui dosarul, va dura vreo 2-3 luni pana cand vei primi indemnizatia, dar iti vor veni si cele din urma. 😉

 44. am o intrebare,daca poate cineva sa-mi raspunda cu exactitate,sunt tatic de cateva ore iar in urma cu cateva zile mi-am pierdut cartea de identitate.Cum pot scoate certificatul de nastere al copilului avand in vedere ca nu am nici permis nici pasaport,nici un act cu poza

 45. am un bebe nascut in italia,nu sunt casatorita.am vechime de peste un an in italia cu carte de munca.vrem sa ne intoarcem in romania,pot sa beneficiez de toti 800 ron sau doar de alocatia copilului de 200??el e nascut in noiembrie,e prea tarziu daca fac cererea in martie??

 46. sintem o familie de romani din italia si in iunie asteptam venirea pe lume a bebelusului nostru.intrebarea este:putem sa iesim din italia dupa o luna de la nastere?sintem casatoriti si vom calatorii toti trei.doar tatal are acte si rezidenta in it

 47. Pt Silvia : Nu cred ca ai avea sanse la indemnizatie deoarece trebuie sa fii lucrat 1 an anterior nasterii copilului, cu carte de munca. Stiu ca alocatia o poate primi copilul.

  Pt Alina: Normal ca puteti calatori atat timp cat aveti acte doveditoate de la nastere, eventual trecut pe pasaportul unui parinte (al sotului in cazul tau, caci e rezident si il inregistrezi in Italia pe copil).

 48. deci obligatoriu trebuie sa am 12 luni vechime pana la data nasterii copilului.eu am nascut cand aveam doar 11 luni vechime,deci …..nici o sansa.mersi mult.

 49. pt.delia .ai cumva idee daca putem intra in tara doar cu certificatu de nastere al copilului de aici din italia fara sa mai mergem la consulat?noi nu suntem casatoriti…

 50. Despre pb 2 nu stiu sincer.

  Daca ai 11 luni lucrate stiu ca ai sanse la indemnziatie. Termenul de depunere pt indemnizatie este de 60 zile de la terminarea concediului postnatal.

 51. Buna ziua.Am lucrat in Spania timp de 3 ani cu contract de munca.Ultimul contract a avut durata de 12 luni,in functia de fizioterapeuta.La terminarea acestuia am intrat ditect in somaj 10 luni.adica din Aug.2008 pana in Mai2009. Sunt insarcinata si nasc in luna aprilie 2009 in Romania.Pot beneficia de indemnizatie si alte drepturi legate de copil din Romania, avand in vedere ca sunt cetatean roman care a lucrat in UE.Multumesc.

 52. Ma numesc Prundis Mihai, si am un copil de 9 luni, nascut in Italia, si doresc sa cunosc ce acte sunt necesare pt obtinerea certificatului de nastere, si inscrierea acestuia in pasaportul meu cat si al sotiei!

  Multumec anticipat!

 53. daca sotul meu nu este in tara cand nasc e vreo problema in eliberarea certificatului de nastere?poate sa mearga alta persoana sa solicite eliberarea acestuia?

 54. Pentru Ioana:

  Normal se iau in considerare ultimele 12 luni lucrate dinaintea nasterii. Nu stiu daca si somajul este luat in evidenta sau daca se ia in considerare munca din strainatate. Trebuie intrebat la Serviciul de Asistenta Sociala.

 55. Pentru Mihai:

  Cererile pentru includerea (cerere model nr. 4) în pasapoartele ambilor parinti sau în pasaportul unuia dintre acestia trebuie sa fie însotite de urmatoarele documente:
  Рcertificatul de nastere al minorului, ̨n original si copie xerox;
  Рdeclaratia celuilalt parinte prin care ̨si exprima acordul cu privire la includerea minorului sau certificatul de deces, hotar̢rea judecatoreasca de ̨ncredintare a minorului ramasa definitiva si irevocabila, ̨n original si copie xerox;
  Рactele de identitate ale parintilor sau al reprezentantului legal, aflate ̨n termen de valabilitate, ̨n original si copie xerox.

  Pt certificatul de nastere, ceea ce-ti trebuie gasesti scris in articolul de mai sus.

 56. cum pot sa plec acasa in Romania cu un copil care sa nascut in Spania?Ce acte sunt necesare sa pot sa ies din S pania cu copilul?
  Unde trb sa ma duc si ce trb sa fa?

 57. daca am salariul de baza 1000 ron si cu sporuri ajung la 2000ron pe care ii iau in mana,din ce suma primesc 85% ? va multumesc!

 58. 85% din venitul mediu din ultimele 12 luni dinaintea sarcinii. De exemplu: daca ai luat in mana in fiecare luna 1500, indemnizatia va fi 85% * 1500 = 1275 ron.
  Alt exemplu: Daca ai luat in mana : 1300, 1400, 1500 etc. Se va face media pe ultimele 12 luni si se va calcula 85% din media iesita.

  Atentie! Bonurile de masa, cresa etc nu se iau in considerare si nici banii LA NEGRU.

 59. buna, cele 126 zile de concediu prenatal se platesc cu 85% din salariul brut? eu asta am inteles cand am citit legea, dar as vrea sa-mi confirmati. multumesc!

 60. Conform articolului 120 din Legea nr. 19/2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective.

 61. BUNA!AM O NELAMURIRE- daca fac acte pt indemnizatia pt cresterea copilului pana la 2 ani,pot sa fac si pt stimulent care am auzit ca se da lunar si dupa varsta de 2 ani in valoare de 1 mil.+ alocatia? MULTUMESC!

 62. buna!am o intrebare si eu:daca nu muncesc dar vreau sa platesc contributiile la stat(am auzit ca se poate) pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

 63. Pentru ALINA: Stimulentul de 1oo ron se da la mama daca se intoarce la munca, inainte de implinirea celor 2 ani ai copilului, si se plateste de catre firma angajatoare la salariu, Nu de catre stat.

  Se da un fel de stimulent pentru nastere, nu stiu cat este ca suma, dar se acorda o singura data, in termen de 6 luni de la nastere de catre Primarie. Nu se acorda in fiecare luna.

 64. buna delia, am si eu o intrebare, sunt insarcinata in 6 luni, nu am muncit nici 7 luni,dar sunt studenta la o facultate de stat la zi, voi beneficia de indemnizatia lunara de 600 ron dupa nastere?

 65. buna am o intrebare si eu actele pentru trusou nou nascut si indemnizatia de nastere trebuie depuse pe numele mamei .Pe al tatalui nu se poate ?.Sotia are alt domiciliu trecut in buletin si eu altul

 66. Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un raspuns?
  Am o fetita de 1 an si jumatate si vreau sa mai am un copil.Vreau sa raman insarcinata si vreau sa stiu daca pot sa intru dintr un concediu de maternitate in altul fara sa ma intorc la servici,normal pe data de 1 septembrie ar trebui sa ma intorc la munca.Oare cu un concediu medical as putea?

 67. buna!o intrebare ma chinue pe mina ca viitoare mama:sunt in italia si nasc aici,nu lucrezpot beneficia deun ajutor in omania pentru copil?multumesc.

 68. buna.am o intrebare daca stie cineva sa-mi raspunda…am nascut in iotalia,locuiesc aici,dar nu am nici un venit….copilul meu poate beneficia in romania de alocatie??dar eu pot beneficia de ceva???…si daca mai stie cineva ce acte trebuiesc pt a ma intoarce in romani cu copilul???

 69. Pt. Ramona : Copilul beneficiaza de alocatie 200 lei pana la varsta de 2 ani, iar dupa 2 ani de o alocatie intre 30-40 lei ( nu stiu exact cat e). Tu nu beneficiezi de indemnizatie deoarece cred ca nu ai lucrat in Romania, inainte de nasterea copilului (minim 1 an).

  Certificatul de nastere al copilului din Italia. (presupun ca este vreun act doveditor ca ai nascut si ca e inregistrat acolo)

 70. buna delia!locuiesc de 7ani in spania si am un bebe de 6luni.vreau sa stiu daca pot lua din tara indemnizatia de 85% din venit.lucrez legal.multumesc

 71. ce acte imi trebuie ca sa ma duc acasa cu un bebe de 5 luni ,nascut in italia .va rog sa imi spuneti ca nu styu ce sa fac

 72. Pentru YANIN : Nu, nu primesti nimic deoarece nu ai muncit in Romania si nu ai cotizat nimic la statul roman. Intereseaza-te acolo cum se aplica legile, pentru ca ai muncit in Spania si ar fi normal sa te ajute ei.

  Pentru LEEO: Cand ai nascut, de la maternitate ai primit un act pe baza caruia trebuia sa-i faci certificat de nastere, chiar acolo in Italia. Nu stiu exact cum sunt legile acolo si pe ce baza se elibereaza actele, dar normal era sa primesti o hartie care atesta faptul ca ai nascut si ca bebelul poarte un nume, are parinti, etc.

 73. am nascut in italia si asi dori sa-mi duc copilul in romania ce acte sunt necesare pentu a putea face aceea foaie de drum

 74. eu locuiesc in spania cu sotul si am doi copii,o fetita de 3 ani si un baietel de 4 luni,pot face o procura pe numele surori mele pentru a-mi depune actele necesare penru alocati copilului de 4 luni si daca primesc si acea indemnizatie pina la 2 ani cum pot sa le obtin ,deoarece imi trebuie sai fac si pasaportul sa-l inregistrez in spania.Va multumesc.

 75. acum 5 ani ,sotia mea a nascut un copil aici in italiadar datorita starii financiare nu am avut cum sa mergem in romania sa facem certificatul de nastere,asa ca am decis sa-l facem la ambasada romaniei la ROMA pt ca vrem sa mergem acasa ,dar ne este frica ca nu putem sa venim inapoi in italia cu copilul,pt ca acasa dureaza 3 luni sa facem certificatu.documentele noastre (actele de identitate romanesti).acum as avea o intrebare daca putem sa facem certificatul de naster la copil cu documentele expirate?

 76. Pt. IONELA : Actul de nastere al copilului (foaie de drum??? – copilul NU este o masina), suntem in UE si mergem cu buletinul sa te plimbi prin Europa.

  Indemnizatia se primeste doar daca ai lucrat ultimele 12 luni cu carte de munca si ai cotizat in Romania.
  Pt. alocatia copilului si trusou, iti trebuie oricum Certificatul de Nastere. Cred ca se poate si cu procura. Dureaza 1 saptamana sa-ti scoti pasaportul (in Romania) sau 2-3 zile la urgenta.

  Pt. GHEORGHE : Sa scoti certificatul de nastere dureaza maxim 1-2 zile lucratoare, buletinul sau pasaportul 1 saptamana sau la urgenta: 2-3 zile. Intrebati si la ambasada Romaniei din Italia cum puteti sa va intoarceti acasa cu actele expirate. Sincer nu stiu sa va raspund la ce se poate intampla.

 77. Buna, am si eu nevoie de un sfat.
  Am terminat facultatea de medicina cu licenta luata in septembrie. Sunt insarcinata in 6 saptamani. Cum pot beneficia de indemnizatie? Sa trec in somaj? La cate zile dupa terminarea facultatii trebuie sa merg la somaj? Dupa cum am calculat cu tot cu somajul de 6 luni, voi naste dupa iesirea din somaj. Sa ma angajez dupa terminarea somajului sau sa trec in concediu prenatal? Acesta este de 42 de zile, asa stiu eu.
  Multumesc

 78. Stiu ca facultatea se ia in considerare ca vechime in munca, acum daca vrei sa apelezi la somaj – e bine sa intrebi de pe acum cum e cu indemnizatia caci pana la 9 luni muuult mai este. Bafta!

 79. buna sunt in spania si am doua fete una de 10 ani si una de7 ani si acuma sunt i nsarcinata cu al treilea .Daca merg in romania pot sa fac alocatie la micuta. Si daca mai iau alocatie dupa fete mai mari ca ei sunt la scoala aicia.

 80. Sunt un viitor Tatic .
  Sotia mea prin ianuarie trebuie sa nasca si sunt curios daca pot lua post natal sau prenatal ca nu prea ma pricep nu suntem casatoriti cu acete eu am carte de munca si ea nu pot lua eu post natal sau prenatal in locul ei daca nu suntem casatoriti ?
  Va rog frumos sa imi raspundeti
  Va multumesc

 81. 1. Concediul pre si postnatal are 126 zile si se ia de catre mama inainte nasterii si dupa nastere (perioada lauziei).
  2. Concediul de crestere a copilului de pana la 2 ani se poate lua de catre mama sau tata, care sa aiba lucrate ultimele 12 luni pana la nasterea copilului si se acorda indemnizatie de 85% din total venituri sau 600 lei.

  Pentru faza: daca sunteti sau nu casatoriti, nu stiu. Interesati-va la Serviciul de Asistenta Sociala preventiv!

 82. din ce am inteles eu se poate daca declar copilul pot lua post-natalul
  akum dumnezeu cu mila 😛 merci mult de raspuns poate voi mai fi pe aici 🙂

 83. Am nascut in data de 24.10.09 si doresc sa fac botezul in Romania si nu stiu ce hartii am nevoie sa intru in tara cu bebelasul.

 84. buna!!!!!!! am si eu o intrbare!!!!! daca eu imi platesc darile la Stat singura pot beneficia de Prenatal??????????? adica sa iau bani aia timp de 2 ani de la Stat?????? va multumesc si astept un raspuns cine stie

 85. salve ,sunt in italia si am o fetita de 1 an jumatate ,cind avea 4 luni tatal a abandonat totul si nu am facut in timp sa fac un certificat romanesc ,iar acum el e in romania si noi aici ,daca poate cineva sa ma sfatuiasca ce e de facut in lipsa de actele lui.multumesc

 86. buna.suntem in spania si sotia mea a nascut recent aici in sp. de ce acte as avea nevoie casa ii pot face pasaport la copil care are doar o luna. multumesc

 87. BUNA ZIUA .AM O INTREBARE DACA EU MA DUC SA NASC IN SPANIA SI IAU DE ACOLO INDEMNIZATIA PENTRU NASTERE SOTUL MEU MAI POATE SA IA INDEMNIZATIA DE CRESTEREA COPILULUI IN ROMANIA”’ VA ROG FRUMOS SA IMI RASPUNDETI SI MIE LA INTRBARE VA MULTUMESC

 88. Nu stiu ce legislatii au alte tari. Stiu ca, in Romania, ca sa poti lua indemnizatie de crestere copil sunt necesare minim 12 luni lucrate (carte de munca) inaintea nasterii copilului, sa fii elev/ student la o universitate de stat, cursuri de zi.

 89. salve ,as vrea sa siu daca pot cere in ambasada certificatul rominesc ptr fetita mea de 1 an si 8 luni cu numele meu ,ea a fost declarata de …el…. dar la 1 luna ne a lasat ptr ca mai avea de distrat ..la 26 de ani ,acum ma aflu intr o problema din care nu stiu cum sa ies ptr ca nu se opreste aici,trebuie sa o inscriu la 3 ani la scoala materna si cu actul pe care il am din comune di roma nu e valabi ptr ca parintii fiind romani copilul trebuie sa aiba certificat romanesc, dar din pacate fetita mea nu ede nicaieri,e doar a mea ca o cresc si ma dedic toata ei,noroc ca au infiintat italienii,,madre di giorno,,ca pot sa merg la lucru si sa fiu mutumita ca nu i lipseste nimic,dar de fapt nu are origini ,o cetatenie va rog din suflet de ma puteti ajuta ma pute ti contacta si la telefon 3209587701,ptr ca nu sunt practica cu computerul .va multumesc

  1. am facut actele pentru alocatie in romania pentru un copil nascut in italia si mi lea respins pe motiv ca sa duc dovada ca nu primesc si de aici ce as putea face avand in vedere ca copilul are1an si10 luni si nu beneficiez  de alocatie nici in italia nici in romania

   1. Cred ca s-a referit la faptul ca iei dovada ca nu beneficiezi de alocatie in Romania si impreuna cu alte acte le depui in Italia, deoarece copilul are cetatenie italiana si trebuie sa beneficieze de alocatie.

 90. BUNA AM SI EU O INTREBARE:AM STAT IN ITALIA CU SOTUL {CARE ARE ACTE DE ITALIA}APROAPE 3 ANI INTRE TIMP AM RAMAS INSARCINATA SI AM NASCUT IN ITALIA NU AM PUTUT LUA ALOCATIE SI NICI INDEMNIZATIE PT NASTERE PT CA LUCRA LA NEGRU.ACUM NE_AM INTORS DEFINITIV SI BEBE ARE 2ANI SI 3 LUNI SI CERTIFICAT ITALIAN,DUPA CE IL TRADUC IN ROMANA SI IL LEGALIZEZ MAI POT SA IAU ALOCATIA DE 200 RON DIN URMA SI INDEMNIZATIA PT NASTERE?MULTUMESC MULT

 91. Fetelor, nu ma pricep la intocmirea actelor si dosarelor pentru diferite cazuri aparte! Eu doar am scris in acest post, ceea ce mi s-a cerut mie personal pentru dosar.

  VA ROG FRUMOS, NU MA MAI INTREBATI DE acte, daca…, se poate… sau altele!

 92. am si eu o intrebare va rog mult sa imi raspundeti am o fetita de 5 luni sa nascut in italia puteti sami spuneti ce acte imi trebuesc cand ma intorc in romania cu ea pentru pasaport si certificat de nastere romanesc astept raspuns

 93. imi poti spune si mie te rog ce acte imi trebuie ca sa ma duc la consulat sa fac pentru fetita mea de un an jumate o foaie de drum si cat timp e valabila…si daca trebuie sami fac sita pentru asta.multumesc

 94. daca am nascut fata in italia eu romanca tatal italian,pot beneficia de ajutor indemnizatie si alocatia de stat in romania? ce acte imi trebuie,si pentr-u a scoate certificatul de nastere roman ce trebuie sa fac ca sa ia dubla cetatenie ce acte trebuie sa ii fac in romania si unde..multumesc astept raspunsul

 95. @ Rodica

  Indemnizatie de crestere si ingrijire copil, poti lua doar daca ai minim un an lucrat in Romania inaintea datei nasterii copilului.

  Alocatia de stat pentru copii este de 200 lei pe luna pana la 2 ani iar dupa implinirea acestei varste va primi 42 lei (cam 10 euro).

  Daca sotul lucreaza legal in Italia, consider ca ar trebui sa te interesezi acolo de alocatie, care este mult mai mare ca in Romania.

  Pentru detalii privind actele trebuie sa te interesezi la ambasada Romaniei din Italia.

 96. EU AM PASAPORT ROMANESCSI AS FI VRUT SA PLEC CU COPIII IN ITALIA LA SOT. DE CE ACTE AM NEVOIE PENTRU COPII, AI ALES CA SUNT MINORI………?

  1. In primul rand, amandoi copii trebuie sa aiba fiecare pasaport. In al doilea rand trebuie ca ambii parinti sa fie prezenti la depunerea actelor pentru pasapoarte si fotografierea lor. In caz ca numai unul dintre parinti este prezent, iti trebuie procura notariala de la celalalt parinte.

   Documente necesare pentru eliberarea paşaportului simplu electronic pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani

   1) certificatul de naştere al minorului, in original;

   2) documentele de identitate ale pãrinţilor sau al unuia dintre pãrinţi, al reprezentantului legal sau, dupã caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original;

   3) hotararea judecatoreasca ramasa definitivă si irevocabilă în cazul în care minorul a fost incredinţat unuia dintre parinti, in original;

   4) hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte, in original;

   5) actul de deces al unuia din parinti, acolo unde este cazul, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor ori pentru cele formulate de persoana împuternicită, in original;

   6) procura specială sau declaraţia privind acordul celuilat părinte, în original, dată în ţară la notarul public, iar în străinătate la ambasadele/consulatele României sau dată in fata autorităţilor străine, apostilată potrivit Convenţiei de la Haga sau supralegalizată şi tradusă la traducător autorizat;

   7.) chitanta reprezentând costul paşaportului simplu electronic (276 lei se achită la C.E.C. Bank);

   NOTĂ:

   – la depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie;

   – documentele se depun de catre parinti/parinte/reprezentant legal/persoana imputernicita;

   – cererea se emite automat, la ghiseu, odatã cu depunerea documentelor;

   – la depunerea cererii, minorului i se preiau impresiunile digitale si imaginea facială, minorii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptati de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale.

 97. sotia mea a nascut in spania si vreau sa duc copilul in romania ce acte imi trebuie de la consulat fara sa fac certificat de nastere

 98. buna ! am nascut in italia de 2 luni si in august vrem sa mergem aksa. ce acte imi trebuie pt fata k sa putem merge cu avionul?

  1. Camelia, trebuie sa te interesezi la aeroport. In momentul cand vei lua biletele, sigur ti se vor cere acte. Pasaportul este valabil peste tot in lume pentru copii minori insotiti de ambii parinti. Daca ai certificatul de nastere, poti sa te duci sa-i faci pasaport.

 99. am lucrat  in spania si am nascut acolo.acum m-am intors in romania si as vrea sa stiu daca am dreptul la indemnizatie pt cresterea copilului pana la 2 ani?

 100. Tatal nu poate intra in prenatal, ci in concediu de crestere a copilului :).
  Sau poate sa lucreze in continuare si sa beneficieze de stimulentul de insertie de 500 lei pe luna de la nastere pana la varsta de 2 ani a copilului.

 101. Buna ziua ma numesc Raluca am o fetita de aproape 2anisori este nascuta pe 29/05/2011 in Italia nu am mai luat alocatie niciodata nici in romania nici Italia as dori informati daca pot lua si actele necesare pt obtinerea alicatiei Multumesc

 102. Pingback: Eliberare certificat nastere nou nascut | Orasul Bacau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *